Hrvatske blues snage


Reklamni proizvodi HBS-a
CD-i izvođača + T-shirt, polo majica, baseball majica, challenge majica, remen, značka, naljepnica, privjesak
Reklamni proizvodi Hrvatskih blues snaga
Kupnjom pomažete Hrvatske blues snage
The Blues Foundation
Blues foundationThe Blues Foundation, neprofitna je organizacija sa sjedištem u Memphisu, USA i okuplja više od 175 organizacija iz cijeloga svijeta. Osnovana je 1980. sa ciljem da sačuva blues glazbu, njegovo naslijeđe i povijest. U njihovoj organizaciji nastala je nagrda „W.C Handy“ koja je kasnije preimenovana u "The Blues Music Awards." a uz nju The Blues Foundation su odgovorni za Blues Hall of Fame, International Blues Challenge Competition, Keeping the Blues Alive Awards te Blues In The Schools programs.
Europska blues unija
Hrvatske blues snageEuropean Blues Union savez je profesionalaca koji promoviraju blues formirajući Europsku mrežu. Za sada je to 17 država, a prva konferencija održana je u Italiji, Parma 2008 godine, 2. konferencija održana je 2009. u Norveškom Notoddenu te 2010. u Španjolskom gradu Honadrribia. Prva Skupština EBU održati će se u Berlinu od 18 -19. 03. 2011. u sklopu čega će biti održan i prvi Europski blues challenge.

Izložba slika Božidara Milinovića aka Mr. Jazz-a ”The Essential Collection”, Sisak, Hotel “Bijela lađa”. Otvorenje u petak 30.3. u 19.30.

Acoustic Mojo - Zvjezdana prašina, četvrtak 17.5.

Ben Dover band - Dani Zapruđa 2012, subota, 19.5.

Mojo Stuff - Konoba Lido, subota 26.5.

Mojo Stuff - Retro Music Festival, Novi Vinodolski 29.6.

svaki utorak - Blues session - Hard Place

svaki četvrtak - Blues session - Klub Soba


srijeda 16.5. - LIVE MUSIC @ BBF - Blues up Band
petak 18.5. - LIVE MUSIC @ BBF - ŠlafRock
subota 19.5.- LIVE MUSIC @ BBF - FLAVAROOM
nedjelja 20.5. - BIKERS BUVLJAK @ BBF

12.05.2012. – subota - NEXUS & Pelin party
13.05. nedjelja - NE RADIMO
14.05. ponedjeljak - DOKTOR VAM PREPORUČA
15.05. utorak - BLUES UTOROCK - session & free klopa
16.05. srijeda - HR DEMO KLUB - MINISTARSTVO NAPADA, DEAD FISH, SCARLET NOTES
17.05. četvrtak - BIBLE BLACK - In memoriam Ronnie James Dio
18.05. petak - ONE WAY
19.05. subota - NATURALNA MISTIKA - Bob Marley tribute
20.05. nedjelja - ČAGA 60-tih - VIS BOHEMI


SADRŽAJ RUBRIKE

IZBOR IZ GALERIJE
Colours of Blue
heroes of the blues
STATISTIKA
Trenutno posjetitelja: 13
Najviše odjednom: 131
Dana: 30/09/2011
Zadnja posjeta: 29/06/2017
Arhiva članaka

2012.

01. 

2011.

01.  02.  03.  04.  08.  10.  12. 

2010.

01.  02.  05.  07.  09.  10.  11.  12. 

2009.

01.  02.  03.  07.  09.  11.  12. 

2008.

09.  10.  11.  12. 

2nd Zagreb International Blues Festival opravdao očekivanja!

Javi prijateljima

Hrvatske blues snageMožda rečenica „More Blues than you can handle!“ najbolje opisuje četverodnevna zbivanja koja su bila objedinjena u ovogodišnjem izdanju 2nd Zagreb International Blues Festivala. Zadnjim tonom pjesme „Statesboro Blues“ i rečenicom „Ovime je službeno drugo izdanje Zagreb International Blues Festivala zatvoreno!“Slobodan Furtinger iz Puzzle blues benda u klubu „Hard Place“ 12.06. odjavio je drugo izdanje festivala koji je uz velika svjetska imena i goste iz inozemstva okupio čak 18 domaćih izvođača – malo koji festival sličnog tipa može se pohvaliti takvom brojkom.

A sve je počelo 09.06. edukativno – glazbenom radionicom u OŠ Sesvetska sela gdje su projekt „Blues in the Schools“ predstavili Tomislav Goluban i Nebojša Buhin. U popodnevnim satima u „Roland galeriji“ otvorena je izložba naših Božidara Milinovića i Vedrana Žanka te brazilca Bire Dantasa koja je imala i humanitarni karakter - dio prihoda namijenjen je udruzi za terapijsko jahanje „Krila“. Klub „Hard Place“ glazbeno je otvorio festivalska zbivanja, a nastupili su Sunnysiders, koje smo mogli vidjeti u proširenoj postavi te sada djeluju kao kvartet, te grupu Retro Guru okupljenu oko članova udruge „Umjetnički orkestar“. Ujedno je održana i promocija CD izdanja „Blueshand – 65th Anniversary“.
Hrvatske blues snageDrugi festivalski dan koji se održavao u Studentskom centru, donio je nastup devet izvođača, koji su nastupali na dvije bine – u dvorani ITD na MD Partner stageu te na Akustika Rocmark stageu u atriju &TD-a. Uz nastupe domaćih izvođača Never 2 Late, The Downstrokes, 44 Blues, Nevena Duževića, Angels of Blues i Jimmya Matešića posebno treba izdvojiti izvrstan nastup Ivice Kostelića u pratnji Telefon Blues Banda, francuski roots blues duo Hobo Blues te naravno headlinera drugog dana Big Daddy Wilsona koji je u svojoj maniri blues – soul - gospel izričaja oduševio prisutne. Sama izmjena sa dvije pozornice, isprobana na prvom izdanju festivala, i ove godine funkcionirala je odlično.Hrvatske blues snage

Početak trećeg dana na glavnoj pozornici - Hohner stageu, pripao je splitskim Otprilike ovako, a nakon njih Tomislav Goluban & LPFB – koji nam je ovaj put pružio nešto drugačiji zvuk koji uključuje dva klavira. Austrijski trio Gfrerer, Mally & Gasselsberger, iako akustično orijentiran, zvučao je odlično te ukoliko niste svjesni činjenice da su nam susjedi iz Austrije ne bi ste to po njihovom glazbenom izričaju i nastupu nikada pogodili. Hrvatske blues snageA onda, idućih 90 minuta bila su prava poslastica za sve koji su se između mnogobrojnih događanja u gradu odlučili za blues u svom najboljem obliku. Charlie Musselwhite pokazao je i dokazao da je još uvijek velik glazbenik i živa legenda. Uvodna „River Hip Mama“ i Charlijevo specifično sviranje koje prati izvrsna ritam sekcije June Core na bubnjevima i Mike Phillips na bas gitari, te gitarist Matt Stubbs i nakon toga blues u svom najboljem obliku, kroz koji nas je proveo Mr. Musselwhite u repertoaru satkanom od starih i novih skladbi.Po završetku, druženje s publikom i potpisivanje CD-a, a program se seli na MD Partner stage gdje su nastupali izvrsni britanac s hrvatskom adresom Carl Reuter u pratnji splitskih The Harpoons, Miroslav Evačić & Čardaš Blues Band te Ben Dover dok su se na Akustik Rocmark stageu izmjenili Acoustic Mojo i Vragolovich & Geci.Hrvatske blues snage

Zadnji festivalski dan u klubu „Hard Place“ prikazan je izvrstan dokumentarac „The Howlin Wolf story“, u suradnji sa festivalom DORF iz Vinkovaca uz nastup grupa Mačke i Puzzle Blues Banda s gostima.
Hrvatske blues snageUz inozemne izvođače svakako je za napomenuti da je festival ugostio francuskog novinara i fotografa, člana udruge “Blues sur Seine“ i European Blues Uniona, Freda Delforga koji je svoje dojmove zabilježio i objavio na portalu Zicazic.com čiji je urednik, a nekim domaćim izvođačima zasigurno su to prvi inozemni osvrti na njihove nastupe.

I na kraju svega, uz sav edukativni, humanitarni, izložbeni i ostali popratni program, i naravno mnogo glazbe, a ovo izdanje festivala pokazalo je koliko kvalitetne glazbe može pružiti i domaći i europski blues, postavlja se pitanje - imali li smisla pružiti takav obiman program kada ne može privući više posjetitelja. Uz veliki broj događanja, koncerta i festivala u lipnju, nesudjelovanje grada u sufinanciranju ovog festivala, koji ipak i na kraju krajeva nosi ime grada Zagreb – zagrebački koji bi zasigurno rezultirali i nižom cijenom ulaznice ili većom mogućnošću oglašavanja, bez ijednog većeg (ili čak manjeg) sponzora nemoguće je održati ovaj nivo i ne tražeći opravdanje, naravno da su u nekoj mjeri i te stvari utjecale da se nije pojavio još veći broj posjetitelja. Svakako kao partnere treba istaknuti HDS - ZAMP i HUZIP, te Austrijski i Francuski kulturni institut, ali to je premalo da bi se festival u svom zamišljenom obliku uspio održati. No, bez obzira na sve drugo izdanje festivala opravdalo je i ispunilo očekivanja, a vjerujemo da nema nazad. Vidimo se dogodine na trećem International Blues Festival, zagrebačkom ili ne, nije važno!

Dražen Buhin, ZIBF
Foto: Miroslav Vidaković<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:


Komentirati i objavljivati članke mogu samo registrirani korisnici.
Registrirajte se besplatno!
Vaša košarica
Ovdje zaključite narudžbu!
NAPOMENA: ne zaključujte narudžbu prije no što obavite kupnju svih željenih artikala

Najčitanije
Najkomentiranije
IZDVOJENO
Blues Aid
Status CMC Piratstvo HDU Porin Spona KAMO.hr
Radio KL EURODOM Moto klub Patriot ERUS TURKI party Mega muzika Sax - klub hrvatskih glazbenika
Glazbena garaža Czech blues Glas*BA Little Pigeon's Forhill Blues Band Fender guitars Blues Destiny Records
Rockom protiv zlostavljanja MODERN BLUES HARMONICA top of the shops dobri duh rock'n'rolla