Hrvatske blues snage


Reklamni proizvodi HBS-a
CD-i izvođača + T-shirt, polo majica, baseball majica, challenge majica, remen, značka, naljepnica, privjesak
Reklamni proizvodi Hrvatskih blues snaga
Kupnjom pomažete Hrvatske blues snage
The Blues Foundation
Blues foundationThe Blues Foundation, neprofitna je organizacija sa sjedištem u Memphisu, USA i okuplja više od 175 organizacija iz cijeloga svijeta. Osnovana je 1980. sa ciljem da sačuva blues glazbu, njegovo naslijeđe i povijest. U njihovoj organizaciji nastala je nagrda „W.C Handy“ koja je kasnije preimenovana u "The Blues Music Awards." a uz nju The Blues Foundation su odgovorni za Blues Hall of Fame, International Blues Challenge Competition, Keeping the Blues Alive Awards te Blues In The Schools programs.
Europska blues unija
Hrvatske blues snageEuropean Blues Union savez je profesionalaca koji promoviraju blues formirajući Europsku mrežu. Za sada je to 17 država, a prva konferencija održana je u Italiji, Parma 2008 godine, 2. konferencija održana je 2009. u Norveškom Notoddenu te 2010. u Španjolskom gradu Honadrribia. Prva Skupština EBU održati će se u Berlinu od 18 -19. 03. 2011. u sklopu čega će biti održan i prvi Europski blues challenge.

Izložba slika Božidara Milinovića aka Mr. Jazz-a ”The Essential Collection”, Sisak, Hotel “Bijela lađa”. Otvorenje u petak 30.3. u 19.30.

Acoustic Mojo - Zvjezdana prašina, četvrtak 17.5.

Ben Dover band - Dani Zapruđa 2012, subota, 19.5.

Mojo Stuff - Konoba Lido, subota 26.5.

Mojo Stuff - Retro Music Festival, Novi Vinodolski 29.6.

svaki utorak - Blues session - Hard Place

svaki četvrtak - Blues session - Klub Soba


srijeda 16.5. - LIVE MUSIC @ BBF - Blues up Band
petak 18.5. - LIVE MUSIC @ BBF - ŠlafRock
subota 19.5.- LIVE MUSIC @ BBF - FLAVAROOM
nedjelja 20.5. - BIKERS BUVLJAK @ BBF

12.05.2012. – subota - NEXUS & Pelin party
13.05. nedjelja - NE RADIMO
14.05. ponedjeljak - DOKTOR VAM PREPORUČA
15.05. utorak - BLUES UTOROCK - session & free klopa
16.05. srijeda - HR DEMO KLUB - MINISTARSTVO NAPADA, DEAD FISH, SCARLET NOTES
17.05. četvrtak - BIBLE BLACK - In memoriam Ronnie James Dio
18.05. petak - ONE WAY
19.05. subota - NATURALNA MISTIKA - Bob Marley tribute
20.05. nedjelja - ČAGA 60-tih - VIS BOHEMI


SADRŽAJ RUBRIKE

IZBOR IZ GALERIJE
T. Goluban - nastup na international showcase u klubu "stax", Memphis
Davor Batiswailer bilježio je video kamerom sva događanja na Beale Streetu!
STATISTIKA
Trenutno posjetitelja: 13
Najviše odjednom: 131
Dana: 30/09/2011
Zadnja posjeta: 29/06/2017
Arhiva članaka

2008.

09.  10. 
Kategorije

Robert Johnson (1911. – 1938.)

Javi prijateljima

image
Robert Johnson, jedna od, nažalost, brzo ugaslih zvijezda „delta“ bluesa, rođen je 8. svibnja 1911. u mjestu Hazelhurst, u državi Mississipi.

Odmalena je pokazivao interes za glazbu. Prvi su mu instrumenti bili drombulje i harmonika. Prije nego se ozbiljnije pozabavio gitarom, oženio je Virginiu Travis u veljači 1929, ona ubrzo zatrudni, no umire pri porodu 1930. u šesnaestoj. Negdje u lipnju 1930. blues glazbenik Eddie James „Son“ House, vjerojatno najutjecajniji „Delta bluesman“, dolazi u Mississipi. Njegova je glazba duboko utjecala na Johnsona jer je predstavljala najsiroviju, najdirektniju čistu emociju kakvu nikad prije nije čuo i on je od tada pratio Housea i Willie Browna kud god su išli. Houseov poznati učenik je bio i Muddy Waters. Međutim, po procjeni Son Housea, Johnson nije bio posebno talentiran gitarist. Nesretan zbog toga, Johnson napušta scenu u Robinsonvillu, Mississipi i vraća se u Hazelhurst. Tamo svira po neuglednim lokalima gdje se okupljaju ulične bande i sličnim mjestima. Tu upoznaje desetak godina stariju Calettu Craft, s njom se ženi 1931. Ali brak drže u tajnosti. To vrijeme provedeno na jugu države Mississipi značajno j, jer tu je njegov talent sazrio. Kad se vratio u Robinsonville, Son House i Willie Brown bili su zapanjeni koliko se razvio i sazrio kao gitarist. Proširile su se glasine da je Johnson prodao dušu vragu u zamjenu za gitarističku virtuoznost. Karijera mu je naglo krenula uzlaznim putem. Na nastupima, Johnson je svirao svoje vlastite skladbe, kao i one ostalih blues izvođača i neke od široko popularnih pjesama izvođača kao što je bio, npr. Bing Crosby. Kad je odlučio nešto konačno snimiti, 1936. obratio se H. C. Speirsu, bijelcu koji je držao prodavaonicu ploča u Jacksonu, Mississipi. Speirs ga je uputio Erniu Oertleu, lovcu na talente kuće ARC. Johnson s Oertleom odlazi u San Antonio u studenom 1936. gdje je u pet dana snimio Kindhearted Woman Blues, I Believe I`ll Dust My Broom, Sweet Home Chicago, Rambling On My Mind, When You Got a Good Friend, Come On In My Kitchen, Terraplane Blues, Phonograph Blues, 32-20 Blues, They`re Red Hot, Dead Shrimp Blues, Cross Road Blues, Walking Blues, Last Fair Deal Gone Down, Preaching Blues( Up Jumped the Devil ) i If I Had Possession Over Judgment Day. Nakon toga vraća se kući, u Mississipi. Sljedeće snimke radi 1937, ovaj put u Dallasu. Snimio je po dvije verzije skladbi Hellhound On My Trail, Little Queen of Spades, Malted Milk, Drunken Hearted Man, Me and the Devil Blues, Stop Breakin` Down Blues, Traveling Riverside Blues i Honeymoon Blues, tri verzije Milkcow`s Calf Blues i četiri varijante Love in Vain.
Tijekom sljedećih godinu dana, Johnson obilazi St. Louis, Memphis i zatim se vraća kući, u Deltu. U subotnju večer 13. kolovoza 1938, u lokalu, „rupi“, naziva Three Forks, Robert Johnson odsvirao je svoju posljednju gažu. Od svih glasina vezanih za njegovu smrt 1938. (ubod nožem, trovanje, vrag ga je konačno ulovio,… itd), trovanje ipak prevladava i ispada najvjerojatnije. Njegov smrtni list pronađen je 1968, potvrđujući da je umro u Greenwoodu, Mississipi. Sahranjen je u blizini, u crkvici u mjestu Morgan City. Ubrzo nakon njegove smrti, ali prije nego što se vijest o tome proširila, John Hammond, poznati glazbeni producent i lovac na talente (1910 – 1987) počeo ga je tražiti kako bi s njime dogovorio nastup u Carnegie Hallu na koncertu pod nazivom „From Spirituals to Swing“. (Hammond je imao ogroman utjecaj na glazbu 20. stoljeća, otkrio je ili pogurao karijere mnogi poznatih glazbenika, kao što su npr. Benny Goodman, Billie Holiday, Count Basie, Aretha Franklin, George Benson, Bob Dylan, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, Stevie Ray Vaughan i mnogih drugih.). 1990. godine Columbia Records izlazi s reizdanjem Johnsonovih snimki u sklopu serije izdanja pod nazivom Roots`n` Blues. Johnsonove skladbe snimali su razni izvođači od Lee Roy Parnella do Red Hot Chili Peppersa, a njegova poezija poučava se na sveučilišnom nivou, na University of Virginia.

Pripremio: Roman, b2blues.

Robert got "buried" in more places than most blues guys!<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:


Komentirati i objavljivati članke mogu samo registrirani korisnici.
Registrirajte se besplatno!
Vaša košarica
Ovdje zaključite narudžbu!
NAPOMENA: ne zaključujte narudžbu prije no što obavite kupnju svih željenih artikala

Najčitanije
Najkomentiranije
IZDVOJENO
Blues Aid
Status CMC Piratstvo HDU Porin Spona KAMO.hr
Radio KL EURODOM Moto klub Patriot ERUS TURKI party Mega muzika Sax - klub hrvatskih glazbenika
Glazbena garaža Czech blues Glas*BA Little Pigeon's Forhill Blues Band Fender guitars Blues Destiny Records
Rockom protiv zlostavljanja MODERN BLUES HARMONICA top of the shops dobri duh rock'n'rolla